Více z této sekce

Pravidlová poradna

Každé hřiště má své kouzlo a každá jamka své nástrahy. Bez znalosti pravidel by hráči jen těžko mohli mezi sebou soupeřit. Jsou situace obvyklé, které by měli umět hráči vyřešit, ale mohou nastat i takové, u kterých si nejsme jisti správným postupem. Pravidlová poradna je zde proto, abychom si mohli v pravidlech udělat jasno. Je zcela na místě ptát se na situace s jednoduchým řešením, které si potřebujeme ujasnit, a zároveň je správné ptát se na situace, které na nás hřiště, třeba právě to hostivařské, připravilo a jejich řešení není úplně jednoduše dohledatelné v pravidlech.

Přejeme Vám, abyste pravidla využívali spíš ke svému prospěchu a naše pravidlová poradna Vám přinesla odpovědi na otázky, které si přejete objasnit.

Na vaše dotazy odpovídáJan Šonka

Honza Šonka má pozici hlavního marshala v Hostivaři a zároveň je držitelem licence rozhodčího 1. třídy a patří tak mezi pár rozhodčích s nejvyšší českou kvalifikací. Je předsedou STK GCHOS a jako sudí se stará nejen o turnaje na Hostivaři. V posledních letech má jako ředitel turnaje na starost Národní Golfovou Tour Mládeže a je předsedou regionální komise mládeže ČGF. Zároveň je aktivním rozhodčím ČGF, v posledních letech i české PGA, také působí externě na Casa Sereně a na hřištích přes sezonu tráví cca 150 dní.

Dotazy v pravidlové poradně

28 komentářů: “Pravidlová poradna”

  1. Milan napsal:

    Dobrý den, 
    na podzim se mi stalo, že jsem zahrál k vodní překážce, ale voda přesahovala přes její okraj (byla jakkdyby vylitá mimo kolíky) a v ní byl můj míček.  Našel jsem ho, dropnul jsem si beztrestně, ale pak mě napadlo, že je to možná špatný postup. Jak je to správně?

    Děkuji za odpověď,
    Milan

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Milane,
      na obě Vaši otázku dovede spolehlivě odpovědět rozhodnutí o pravidlech golfu. Decision 25/2 říká, že přelitá voda z vodní překážky je náhodnou vodou. Pokud jste tedy míček v této náhodné vodě našel, standardním postupem beztrestně spustil, pak je všechno v pořádku.

      Ještě bych rád zmínil rozhodnutí 1-4/7, kde lze najít situaci, kdy by hráč míček v takové náhodné vodě nenašel. Va takovém případě se postupuje standardně podle pravidla o vodní překážce.

      V každém případě by situace, kdy se vylije voda z označené překážky nastávat neměla a soutěžní výbor při přípravě hřiště, či jeho kontrole, měl takovou situaci napravit. Ne vždy se to ale děje.

      Díky za dotaz a hezký víkend!

  2. Ladislav Štancl napsal:

    Dobrý den, tento týden jsem úspěšně absolvoval praktickou i teoretickou zkoušku pro získání zelené karty HCP. Rád bych se zeptal, zda je podmínkou pro získání zelené karty členství v klubu? Zatím mám zájem pouze o zelenou kartu a hraní na hřištích, nikoli o účast na turnajích a oficiální zapisování hcp. O to bych žádal až později a vstoupil bych u nás do klubu.

    Předem děkuji za odpověď a informaci.

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Dobrý den,
      v první řadě vítejte mezi golfisty! Pro hru na hřišti členství není nutné, ale konkrétně na Hostivaři by pro Vás z členství plynulo mnoho výhod, které máme pro naše členy připraveny- Budete-li chtít vědět více, neváhejte se obrátit na slečny na recepci- ony Vám spolehlivě pomohou vybrat pro Vás nejlepší typ členství.

      Zvažte dobře. Hezkou hru a pěkný trénink!

  3. Amalie Radova napsal:

    Mam dotaz k pravidlum. Mohu si potom co prijdu na green zmenit micek ? Prijdu omarkuju vymenim dohraju vymenim zpet. Zitra mam turnaj tak prosim o rychlou odpoved 🙂 Mozna je to stupidni dotaz ale ja fakt nevim. Hraju normalni Niky a na greenu menim na Titleysty co vypadaji jako fotbalove mice 😀

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Dobrý den Amálko,
      míč si jen tak nahradit beztrestně nelze. Veškeré nahrazování musí být povolené pravidly, respektive musí každé dané jednotlivé pravidlo explicitně povolit nahrazení míče třeba v případě, že je nedosažitelný, nebo ztracený apod.

      Vše o nahrazení míče lze najít v pravidle 15-2. Snad jste na turnaji neudělala pravidlovou chybu 🙂
      Hezký den!

  4. Anonym napsal:

    Dobrý den,
    kolega ve flightu zahrál míč do lesa. Jelikož nevěděl jestli ho najde, tak odehrál provizi. Míč jsme našli, ale bylo by příliš komplikované ho hrát, tak ho prohlásil za nehratelný. Tím že ho našel, tak nemohl hrát provizi, a tak se vrátil s jednou trestnou ranou zpět na místo odkud odehrál svou první ránu do lesa. Byl tento postup správný ?

    díky za odpověď

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Dobrý den,
      kolega společně s Vámi vlastně řešil dvě pravidla. Nejprve hrál provizorní míč, na což měl podle 27-2 nárok. Vzhledem k tomu, že původní míč našel, zanechal správně hry míčem provizorním. Situace ukončena možno řešit další. Nehratelný míč podle pravidla 28. Váš kolega mohl jít s zpět na původní místo, nebo dropovat na do výseče dvou holí od míče ne blíže jamce, či jít po spojnici vlajky a míče kamkoliv dozadu- všechny tři možnosti jsou s jednou trestnou ránou.

      Děkuji za dotaz, situaci jste vyřešili správně.

  5. Mirek napsal:

    Dobrý den,
    na trunaji Turkish airlines na desáté jamce hrál M.A.Jiménez z bunkeru. Provedl několik cvičných švihů při kterých létal ven písek. Zřejmě tedy nešlo o bunker (byť ho takto označil komentátor)? Jak se v takovýchto případech pozná bunker? V popisu jamek ani na skór-kartě jsem nic nenašel. Je ovšem možné, že to je někde v místních pravidlech která jsem na WEBu nenašel.
    Díky a hezký den.

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Dobrý den,
      vzhledem k tomu, že jsem turnaj neviděl a místní pravidla hřiště neznám, tak mohu pouze usuzovat, že se zřejmě jednalo o „sandy wastes“, což jsou plochy s pískem, které jsou většinou soutěžním výborem, potažmo místními pravidly, určené jako pole, nikoliv jako překážka. Tyto plochy musí být ovšem nějak definované- například barvou písku, nebo místem, kde se nacházejí.
      Když zabrousíme na česká hřiště, tak se s tímto typem hracího pole můžeme setkat například na pražské Zbraslavi.
      Doufám, že jsem alespoň částečně zodpověděl Váš dotaz.
      Hezký den!
      p.s.: Náš profesionální trenér Martin Kubricht k Vašemu dotazu potvrzuje mou myšlenku a ještě dodává: Na hřišti Montgomery kde se hraje Turkish airlines open jsou tzv. WASTE BUNKERY
      Znamená to jedniné,že můžete dělat vše jako při normální ráně,písek je brán jako rough.
      Jinak na tomto hřišti je to poznat jednoduše, protože klasické bunkry mají bílý písek, waste bunkry hnědý.
      Ale překvapivě třeba Marcel Siem si na desítce nechal zavolat rozhodčího,aby se ujistil,že může založit,protože byly 3m od jeho míče hrábě.
      Každý den byly tyto waste bunkery upraveny strojem jako bývají klasické bunkry a zrovna na desítce hodně hráčů drajvovalo na green a pokud minuli,byl to rutinní úder,který je jednodušší než klasický rough.
      Hezký den Martin Kubricht

  6. Pätoprstý Martin napsal:

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jak se má řešit následující situace. Zahrál jsem chip-in, a když jsem si šel pro míč, vytáhl jsem praporkovou tyč a poté míč. Kolega mi řekl, že mám nejdříve vytáhnout míček a poté případně tyč. Mohu se zeptat, jaký má být správný postup? Děkuji

    S přáním pěkného dne
    Martin Pätoprstý

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Martine, dobrý den!
      Jestli nejprve vytáhnete míček, nebo praporkovou tyč, je ve výsledku úplně jedno. Oporu k této situaci nalezeme již v definicích v II.oddílu pravidel. Míč v jamce je, jestliže v klidu leží uvnitř obvodu jamky a je celý pod úrovní okraje jamky.
      To znamená, že ve vašem případě kolega pravdu neměl, jelikož jamka byla prostě už dohrána.
      Také přeji hezký den!

  7. Ivan Kopecký napsal:

    Dobrý den, na akademii na jedné z jamek můj míč skončil kousek od sprinkleru, který byl poměrně vyhlouben. Míč v něm neležel, ani mi nebránil v postoji. Když bych chtěl patovat, což jsem chtěl, jelikož můj míč ležel blízko greenu, mohl bych vzít úlevu, protože mi závada překážela v dráze patu?

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Dobrý den,
      k dobrání se odpovědi je třeba se zaměřit na oddíl II. pravidel, který se týká definic. Dráha patu (line of putt) je dráha po které si přeje hráč, aby se pohyboval jeho míč po úderu na jamkovišti. Překážení závady v dráze patu, lze tedy aplikovat jen pokud je míč na jamkovišti.
      Na některých hřištích je ovšem uvedeno v platnost místní pravidlo, které v takových případech povoluje od závad (respektive součástí závlahového systému) úlevu. Toto pravidlo ovšem musí být explicitně zavedeno pro danou soutěž, či hřiště. Neplatí automaticky.

      Děkuji za dotaz a přeji hezký den!

  8. Petr B. napsal:

    Dobrý den,
    hrál jsem na turnaji a podařilo se mi při hledání lehce kopnout do svého míče. Byli jsme v časovém tlaku, tak jsem nevěděl, co mám dělat a hráči ve flajtu řekli, že mám hrát dál. Jak je to podle pravidel správně?
    Hráli jsme ne stablefordové body, na jamce jsem nakonec žádný bod nebral, ale pro případ, že bychom hráli na rány, bych rád věděl, jak se zachovat. Předem děkuji za odpověď.
    Petr B.

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Dobrý den Petře,
      nejprve uvedu na pravou míru, jak je to ve formátu na stablefordové body, a jak na rány. I pokud hrajete na Stb. body je nutné případné tresty plynoucí z pravidel brát v potaz.
      Každopádně pravidlo 18-2 říká, že pokud míčem pohne hráč (i neúmyslně, třeba při hledání), musí si připsat 1 trestnou ránu a vrátit míč na původní místo. Pokud míč nevrátíte na původní místo obdržíte trest za všeobecné porušení pravidla 18 a tím jsou ve hře na rány (tedy i při stablefordovém formátu hry) 2 trestné rány.
      Děkuji za Váš dotaz a přeji mnoho příjemných her, bez trestných ran.

  9. Adam napsal:

    Dobrý den,

    rád bych se zeptal, jaká jsou podmínky pro profesionalizaci hráče? jaký musím mít HCP a jaké jsou další podmínky? Hledal jsem, ale nenašel, děkuji za odpověď 🙂

    Přeji pěkný den.

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Dobrý den Adame,
      abych pravdu řekl, nejsem pevný v kramflecích, co se týká systému klasifikace a podmínek pro přijetí do PGA C. V současné době jsou podmínky pro přijetí k nalezení na http://pga.cz/novinka/podminky-pro-prijimani-novych-clenu-v-roce-2014
      Omlouvám se za svou neznalost, ale jak spustit míček bych Vám poradil jistě lépe, než jak se pustit na dráhu profesionála.
      Hezký den,
      Honza Šonka

  10. Vašek napsal:

    Ahoj Honzo,
    ad úleva od sítě za devítkou.
    Píšeš: Autové kolíky na deváté jamce jsou předsunuté do hřiště. Tím pádem je celá síť i se sloupky mimo hřiště a definice závady v pravidlech pod odstavcem B říká, že „Závada je cokoli uměle vytvořeného včetně umělých povrchů a okrajů silnic a cest, jakož i umělý led, kromě jakékoli části nepohyblivého uměle vytvořeného předmětu, která je mimo hřiště.“
    Podle logiky věci to co je mimo hřiště do hry nepatří, takže teoreticky když bych překážející síť odstranil, tak jsem se proti ničemu neprovinil? – teda kromě škody majitelům areálu.
    Nebo když by mi někdo stojící mimo hřiště síť podržel tak, aby nepřekážela, pak opět se jedná o aktivitu mimo hřiště. Je to trestné?
    Nebo musím hrát svoji ránu z venku skrz síť?
    Dík za radu
    Vašek Nádvorník

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Ahoj Vašku,
      Tvá otázka je velice dobrá, na turnajích se s jejím řešením setkávám.

      Nicméně pravidlo 13-2 nám říká, že hráč si nesmí zlepšit ani nikomu dovolit, aby mu zlepšil pozici nebo polohu míče, prostor zamýšleného postoje nebo švihu, směr hry ani jeho přiměřené prodloužení za jamku, nebo prostor, do kterého bude spouštět nebo umisťovat míč a to žádným z následujících způsobů přitlačením hole k zemi, odsunutím, ohnutím nebo zlomením čehokoli rostoucího nebo upevněného (včetně nepohyblivých závad a objektů označujících hranice hřiště)…

      Jak píšeš, tak síť a sloupky jsou mimo hřiště a i na tento případ se myslí. Zmíněn je v rozhodnutí o pravidlech golfu. Konkrétně rozhodnutí 13-2/19 odpovídá na Tvou otázku tak, že posunutí, ohnutí, nebo rozbití nějakého předmětu, který je mimo hřiště je akcí, která porušuje pravidlo 13-2.

      Díky za dotaz a hezký den,
      Honza Šonka

  11. Viki napsal:

    Ahoj,

    může hráč během kola měnit míček? Mám na mysli, nejen značku míčku, ale i jejich charakter např. měkký za tvrdý atd. Nebo jsme „povinni“ obejít celé kolo stejným míčkem? Hráč si tak může a zajímá mě, zda v rámci pravidel „tvrdým“ míčkem pomoci na dlouhých jamkách, kde usiluje o co největší doběh a naopak „měkkým“ na krátkých technických 3 parech, kde je naopak důležité míček zastavit.

    Děkuju za odpověď..

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Ahoj Viki,
      na profesionálních turnajích často Soutěžní výbor zavádí podle Dodatku I, Části C, Odstavce 1c takzvanou „podmínku jednoho míče“. Hráč tedy pak nemůže měnit značku, ani typ míče.

      Na amatérských turnajích se taková soutěžní podmínka často nevidí. Hráč tedy může, jak píšeš, získat výhodu.
      Ovšem pozor, aby nedošlo k neoprávněnému nahrazení míče během hraní jamky. Pak by se uplatnilo (pokud by nedošlo podle 20-6 k opravení chyby) pravidlo 15-2 a ve hře na rány by byly dvě trestné na účtu.

      Děkuji za dotaz a hezký den.

  12. Láďa napsal:

    Pěkný den,

    rád bych se zeptal, jak se postupuje v případě, že marshal někoho přistihne při podvádění v rámci turnaje? Myslím, že hráči tohoto typu nemají na golfu co dělat a klub by je měl, v případě opakovaných prohřešků, které jsou konány vědomě, vyloučit. Chodí to tak i v praxi? Jak takové hráče trestáte?

    Díky za odpověď 🙂

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Zdravím Vás a plně souhlasím, že hráči, kteří podvádí, nemají na golfu co dělat.
      Etiketa říká, že se spoléhá v golfu na osobní zodpovědnost každého hráče, že bude jednat v souladu s pravidly. Bohužel máte pravdu, a ne vždy tomu tak je.

      Jedná-li se o turnaj, postupujeme dle trestů, které určí pravidla a s hráči při větších prohřešcích následně jedná soutěžní výbor.
      Opakované podvádění je sice důvodem k vyloučení z klubu (alespoň osobně to tak cítím), ale nikdy jsme k takovému stanovisku zatím nedošli. Věříme, že se hráči poučí ze svých chyb a nebudou chtít být v očích ostatních hráčů za podvodníky. A pokud ano, musíme se nad tím povznést a užívat si hru, tak jakoby s námi daný hráč nešel- koneckonců rozhodčí o těch hráčích ví a pokusí se jim zamezit v dalším úmyslném podvádění.

      Hezký den podle pravidel.

  13. Alena napsal:

    Hraju driver na jamce c. 2, Hostivar. Mic mi skonci v leve vode. Je mozne, dropovat si na druhe strane? Tedy jakoby pod greenem petky? Je to cervena voda a znacena jako biozona.

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Dobrý den,
      možné to je. Pravidlo 26-1 odstavec C (ii) umožňuje spustit míč do vzdálenosti dvou délek hole od místa na protilehlé hranici vodní překážky, které je stejně vzdálené od jamky jako místo, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky, avšak ne blíže jamce.
      To, že je překážka označená jako biozóna nevadí- její charakter zůstává zachován.
      Hezký den a pěknou hru.

  14. Martin napsal:

    Na deváté jamce hostivařského hřiště jsem přehrál green a skončil jsem těšně u sítě za greenem, ale mimo out. V nápřahu mi ale vadil sloupek se sítí. Mám právo na úlevu?

    • Jan Šonka Jan Šonka napsal:

      Martine,
      na úlevu podle pravidla 24-2 o nepohyblivých závadách bohužel v tomto případě nárok nemáte. Autové kolíky na deváté jamce jsou předsunuté do hřiště. Tím pádem je celá síť i se sloupky mimo hřiště a definice závady v pravidlech pod odstavcem B říká, že „Závada je cokoli uměle vytvořeného včetně umělých povrchů a okrajů silnic a cest, jakož i umělý led, kromě jakékoli části nepohyblivého uměle vytvořeného předmětu, která je mimo hřiště.“

      Děkuji za dotaz, přeji hezký den a dobře mířené rány.

Napsat komentář: Martin Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hra do konce roku zdarma

Hra do konce roku zdarma
Bonus pro stávající členy...

Hostivařská zimní čepice

Hostivařská zimní čepice
Vyberte si z několika barev

Mějte aktuální informace po ruce

Mějte aktuální informace po ruce
Právě teď stahujte na App Store a Google Play

Zimní dětské kurzy

Zimní dětské kurzy
Přihlašujte již nyní své děti!

Partneři areálu

Naše další areály